Bewonersgeschiedenis: Antje Tuijnman

De levensloop van Antje Tuijnman en haar man Hein Jonk en het wonen van 8 mensen in het huisje is vandaag de dag nauwelijks te bevatten. Hoeveel verdriet en doorzettingskracht moet Antje niet hebben gehad. Hoe sterk moet zij niet geweest zijn.

Antje is vermoedelijk in het huisje geboren. Daar woonde zij samen met 5 zussen, nadat haar ouders vlot na elkaar overleden.
Totaal heeft Antje 8 kinderen gekregen, waarvan er vier voor hun eerste levensjaar overleden zijn.
Antje en Hein woonde dus met z’n zessen in het huisje. Later ontfermde Antje zich ook nog over 2 kinderen van haar zusje Trijntje toen die kwam te overlijden. De man van Trijntje vertrok na het overlijden van zijn vrouw naar Duitsland om daar te gaan werken.

In 1922 overlijdt Hein Jonk. Twee jaar later wordt het huisje openbaar verkocht. Was het een vrijwillige of een gedwongen verkoop. We weten het niet. Cornelis Konijn koopt het huisje en wordt dan tevens de laatste eigenaar/bewoner.

Antje overlijdt in Schermerhorn op 16 maart 1929, 86 jaar oud.

Alleen als u zelf in het Kleinste Huisje bent geweest ervaart u hoe Antje daar geleefd en gewoond heeft. Maar echt bevatten…………

In het Kleinste Huisje ligt het volledige verhaal van Antje.

Kom binnen, ga zitten, lees en kijk in het rond.

Bewonersgeschiedenis: Fam. Konijn

Cornelis Konijn (1899-1987) koopt dus het huisje in 1924. Cornelis is dan al een jaar getrouwd met Adriana Vreeker (1897-1973). Adriana is een moderne vrouw, die zéér geëmancipeerd is.

Zij noemt zichzelf altijd Adriana Vreeken en heeft verschillende baantjes zoals het schoonmaken van de tuinbouwschool en het Witte Kruisgebouw. Zo knoopt het gezin de eindjes aan elkaar.
Cornelis werkt als tuindersknecht en bezit 2 landjes. Dit betekent niet echt rijkdom voor het gezin.

In de jaren 50 geeft Cornelis zijn gedeeltelijke zelfstandigheid op en kiest voor financiële zekerheid. Hij krijgt een baan bij papierfabriek Van Gelder in Wormerveer, waar hij tot zijn pensioen werkt In het kleinste huisje worden hun 2 kinderen geboren. In 1924 zoon Jan en in 1925 hun dochter Immetje. Deze dochter is altijd zeer geïnteresseerd geweest in het wel en wee van het Kleinste Huisje. Zij overleed op oudejaarsdag 2015. Haar broer Jan is in 1944 gestorven aan een astmatische aandoening.

In 1987 overlijdt opa Konijn, zoals hij door iedereen wordt genoemd.

Opa Konijn is tevens de laatste bewoner van het kleinste huisje.

Vriend worden van
Het Kleinste Huisje Schermerhorn?? 

Dat kan!!

Het Kleinste Huisje van Schermerhorn moet gekoesterd worden. Dit pareltje van de Schermer is dat meer dan de moeite waard. Maar koesteren kost ook geld. En daarom vragen wij u vriend te worden.

Stichting
“Het Kleinste Huisje van Schermerhorn”

Zuidje 11
1636 XB Schermerhorn
Tel: +31(0)72 5021564

info@kleinstehuisjeschermerhorn.nl
www.kleinstehuisjeschermerhorn.nl

Nieuwsbrief

 
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Het Kleinste Huisje Schermerhorn?
Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief.