De levensloop van Antje Tuijnman en haar man Hendrik Jonk en het wonen van 8 mensen in het huisje is vandaag de dag nauwelijks te bevatten. Hoeveel verdriet en doorzettingskracht moet Antje niet hebben gehad. Hoe sterk moet zij niet geweest zijn.

hendrik jonkAntje is vermoedelijk in het huisje geboren. Daar woonde zij samen met 5 zussen, nadat haar ouders vlot na elkaar overleden.
Totaal heeft Antje 8 kinderen gekregen, waarvan er vier voor hun eerste levensjaar overleden zijn.
Antje en Hendrik woonde dus met z’n zessen in het huisje. Later ontfermde Antje zich ook nog over 2 kinderen van haar zusje Trijntje toen die kwam te overlijden. De man van Trijntje vertrok na het overlijden van zijn vrouw naar Duitsland om daar te gaan werken.

antje tuijnman2In 1922 overlijdt Hendrik Jonk. Twee jaar later wordt het huisje openbaar verkocht. Was het een vrijwillige of een gedwongen verkoop. We weten het niet. Cornelis Konijn koopt het huisje en wordt dan tevens de laatste eigenaar/bewoner.

Antje overlijdt in Schermerhorn op 16 maart 1929, 86 jaar oud.

 

Alleen als u zelf in het Kleinste Huisje bent geweest ervaart u hoe Antje daar geleefd en gewoond heeft. Maar echt bevatten…………

In het Kleinste Huisje ligt het volledige verhaal van Antje.

Kom binnen, ga zitten, lees en kijk in het rond.